Geplaatst op Geef een reactie

Patchwork van Wali Shaikh

Wali Shaikh uit Canada maakt prachtige patchwork kleden. Deze zijn te bestellen via de webshop van Tanfana’s Twinflame. Hieronder stelt Wali zichzelf voor en vertelt over haar levenslange passie voor patchwork:

Mijn verhaal begint 78 jaar geleden toen ik werd geboren in een gezin met een Duitse moeder en een Indiase vader. Ik bracht mijn vroege jaren door in Baroda, West-India, tijdens India’s strijd voor vrijheid. Mijn vader leefde volgens Ghandi, wat betekende dat ik ook leerde om zelfredzaam te zijn in de moeilijke tijden. Mijn vader vond ecologie ook belangrijk en moedigde de plaatselijke jeugd aan om bomen te planten bij hun huizen en gemeenschappelijke ruimtes.  De rantsoenering van de Tweede Wereldoorlog en verschrikkelijke hongersnood waren een bedreiging voor eenvoudige mensen,  daarom was mijn moeder was zuinig en inventief. Na het naaien van kleding en huishoudlinnen gebruikte ze de restjes om patchwork en quilts te maken. Ik heb leren naaien, breien en haken, en in mijn tienerjaren naaide ik ook mijn eigen kledingstukken.

Het recyclen van overgebleven kleding is al voor zover ik me kan herinneren een manier van leven geweest. Het was een eenvoudig plezier om iets nuttigs en kleurrijks te kunnen maken. De handeling van knippen en naaien is ook therapeutisch en meditatief, wanneer ik in mijn eentje bezig ben. Toen ik mijn eigen gezin stichtte, kreeg het patchwork een steeds grotere betekenis. Stukjes aan elkaar naaien is altijd een avontuur, want ik weet nooit hoe de voltooide lappendeken er uiteindelijk uit zal zien. De kleuren komen samen zoals de stof zijn weg naar mij vindt, dus elke patchwork is een unieke weergave van dat natuurlijke verbindingsproces. Mijn dochter gaat verder met de familietraditie en maakt stukken die mooi gecoördineerd zijn en met opvallende details.

Quilts voor kwetsbare groepen

Nadat ik in 1999 naar Canada emigreerde, bood ik aan patchwork-quilts voor kinderen te naaien in ziekenhuizen, schuilplaatsen voor vrouwen en een kankercentrum. Ik stuurde ook quilts naar lokale weeshuizen in Haïti tijdens de watersnoodramp. Na verloop van tijd hebben de quilts ver gereisd met vrienden en familie over de hele wereld. Mijn in Duitsland gekochte naaimachine heeft met mij van land tot land gereisd en is al meer dan vijf decennia mijn partner. Het is een trouwe vriend die constant aan mijn zijde staat en nu wat reparatie nodig heeft, maar waarvan ik nooit wil scheiden.

De laatste tijd heeft artritis in de knieën mijn naaien vertraagd, waardoor het moeilijk is om op de vloer te werken. Dit is de enige grote platte werkruimte, waar ik de voering aan de achterkant van elk patchwork kan bevestigen. Mijn handen doen ook pijn na al die jaren van knippen en plaatsen. Maar het plezier en de vreugde maken het ongemak meer dan goed en ik word aan het eind van elke oefening beloond met een mooi patchwork om nog vele jaren van te genieten. Zoals mijn vader altijd zei: «iemands afval is de schat van een ander» en deze lapwerksoorten blazen oud weefsel nieuw leven in.

Op een persoonlijke noot zijn mijn patchworks ook vrolijke kleurrijke upcycled rebellen die opkomen tegen een wereld van overconsumptie. Ik hoop zo lang mogelijk te kunnen doorgaan. Mijn wens is dat het eenvoudige plezier en de vreugde van patchwork zich zo wijd en breed mogelijk kan verspreiden en een zachtaardig onderdeel van het leven van mensen kan zijn.

Bekijk hier de patchwork kleden van Wali Shaikh.

Wil je zelf aan de slag met gerecyclede stukjes stof? Bestel dan dit boek:

Patchworkcadeaus van Helen Philipps
Geef een reactie