Geplaatst op

Danburiet en lucide dromen

Danburiet en lucide dromen

Jezelf helen, overleven en sterven

Danburiet en lucide dromen hebben met elkaar te maken. Zij werken diep in het onbewuste, versterken elkaar om jezelf te helen, overleven en ook om correct te sterven.

Wereldwijd doen neurowetenschappers onderzoek naar slaap en het belang van het sturen van dromen. Het is aangetoond dat wanneer je je droombewust bent, je in staat bent om je droom te veranderen. En wanneer je je droom verandert, ben je ook in staat om processen in je onderbewuste te transformeren. Daarmee kun je bijvoorbeeld negatieve denkpatronen ombuigen in positieve. Op die manier kun je je eigen blokkades, angsten en oude pijn opruimen, zodat deze plaats maken voor positievere gedachten. Met een opgeruimd onbewuste leg je de basis voor een opgeruimde geest en een gelukkiger leven.

En met een gelukkiger en bewuster leven, ben je ook in staat om beter te sterven, volgens de Tibetaanse Droomyoga. Want het sturen van je dromen en onbewuste is een kunst die al veel ouder is dan de Westerse neuropsychologie. Het correct dromen en sterven is namelijk een essentieel onderdeel van het eeuwenoude Tibetaanse Boedhisme. Hierbij trainen monniken jarenlang om bewust te worden van hun innerlijke wereld om deze te zuiveren. De droomstaat wordt gezien als een realiteit, die verbonden is met de zogenaamde Bardo-staat, waarin een ziel van een gestorvene de transitie maakt naar een volgend leven. Of wanneer deze verlicht is, is hij in staat om uit de tredmolen van de wedergeboorte te breken. Hoe droombewuster je bent, hoe makkelijker het is om dit te bereiken.

Zelf oefenen

Tegenwoordig kun je zelf oefenen met lucide dromen. De Tibetaanse lama Tenzin Wangyal Rinpoche beschrijft uitgebreide oefeningen in zijn boek The Tibetan Yogas of Dream and Sleep, waarmee je je onbewuste kunt trainen. Ook bestaan er westerse varianten, voor mensen die minder met het Boedhisme hebben. Een pionier op dit gebied is Stephen La Berge. De Nederlandse wetenschapper Tim Post schreef een mooie handleiding voor beginnende lucide dromers.

Danburiet en lucide dromen versterken elkaar. Stenen en met name danburiet bevorderen lucide dromen. Het ondersteunt mensen die onrustig en heftig dromen en daar specifiek de volgende dag moe van wakker worden. De steen helpt om rustiger en regelmatiger te slapen, emotioneel te reinigen, zorgt voor geduld, gemoedsrust en meer energie overdag. Danburiet helpt dus niet specifiek tegen stress overdag, maar tempert heftige dromen. Mensen die veel last hebben van nachtmerries raad ik ook aan om oefeningen te doen met lucide dromen, om meer greep te krijgen op hun dromen.

Er zijn esoterische stromingen die de droomwereld als integraal onderdeel van de menselijke psyche beschrijven, zoals de Human Design en de Gene Keys. Lees hier meer.

Tibetan yogas of dream and sleep by Tenzin Wangyal Rinpoche
Tibetan yogas of dream and sleep by Tenzin Wangyal Rinpoche